Amerikaanse Cocker Spaniel

Rasstandaard

Rasstandaard
Gezondheid / Health
Legal Issues
Herplaatsing / Rescue
Groomers Info
Cockers Colours
Shows
 
 
 

 

Bron: Raad van Beheer
 
FCI Groep 8: Retrievers, spaniels en waterhonden
Rasstandaard: FCI groep 167, sectie 2
 
Herkomst
Een in Amerika uit Engelse cocker spaniels gefokte jachthond, die zich vooral onderscheid van de Engelse cocker spaniel door lichaamsbouw, hoofd en beharing. Waar de stamvader van de Engelse cocker spaniel Obo is, een in 1879 geboren reu, stammen de Amerikaantjes van Obo II, die naar Amerika ging. De cocker spaniel werd in 1883 in Amerika erkend, maar pas in 1946 erkende de Amerikaanse Kennel Club de Engelse en Amerikaanse als aparte varieteiten en kregen beide rassen hun eigen standaard.
 
Algemeen voorkomen
Stevig en compact lichaam met een sterke, licht aflopende ruglijn. Het hoofd is fijn besneden en edel en heeft een duidelijke stop. De ogen zijn rond en vol en hebben een intelligente en vragende uitdrukking. De oren zijn lang en lobvormig.
 
Schofhoogte
Reuen circa 38 cm, teefjes circa 35,5 cm.
 
Gewicht
Circa 11 kilo.
 
Vacht
Op het hoofd kort en fijn, op het lichaam lang met voldoende ondervacht. De vacht moet zijdeachtig, lang of licht golvend en niet te overvloedig zijn. De kleuren zijn o.a. eenkleurig zwart, bruin, blond tot rood, zwart of bruin met tan aftekening, bont: wit met zwart, wit met bruin, wit met rood, ook met tan aftekening (driekleur).
 
Gebruik
Oorspronkelijk jachthond voor het werk voor het schot: het opsporen van het wild en het opstoten, zodat het geschoten kan worden, en voor het apport na het schot. Neemt zeer gewillig dichte dekking aan. Nu vooral gezelschapshond.
 
Gezondheid
Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie, patella luxatie en erfelijke oogafwijkingen.
 
Aard
Past zich gemakkelijk aan, intelligent, gehoorzaam en levendig. Vrij en vrolijk, gelijkmatig van karakter, zonder een zweem van angst.
 
Bijzonderheden
De rijke vacht vraagt een regelmatige borstelbeurt. Enkele malen per jaar moet de vacht op vakkundige wijze worden getrimd, waarbij het dode haar met de hand verwijderd wordt en ook hoofd, voeten en staart worden bijgewerkt.